Improving sustainability through canteen policies and interventions at three Swiss universities

In this report, we summarize the efforts to reduce GHG emissions in the community catering of three Swiss universities: University of Zurich, Eidgenössische Technische Hochschule Zurich and University of Basel. We present possible interventions and policies implemented in the canteens and discuss the impacts of these interventions in the institutional environments. Finally, we arrive at some recommendations for further action.

García Rosa, A.V., Scharte, M., Paschke, M. (2023). Improving sustainability through canteen policies and interventions at three Swiss universities: ETH Zurich, University of Zurich and University of Basel. Download the report (PDF)

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Politikstipendien für Wissenschaftlerinnen oder Wissenschaftler

Die Stiftung wissenschaftliche Politikstipendien vergibt per September 2024 zwei Politikstipendien für junge Wissen­schaftler­innen oder Wissenschaftler. Die Stipendien ermöglichen Abgängerinnen und Abgängern von Schweizer Hochschulen aller Fachbereiche und Disziplinen, die politischen Prozesse im Schweizer Parlament kennenzulernen. Für ein Jahr unterstützen Sie die Arbeit der Parlamentsdienste im Bundeshaus in Bern. Die Bewerbungsfrist läuft bis zum 31. März 2024. 

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CONGRATULATIONS – Bessie Noll

Response Doctoral Programme

Bessie Noll, a RESPONSE fellow in the PhD program Science and Policy, successfully completed her PhD this past September! Her dissertation, entitled “Modeling the Low-carbon Road Transport Transition: Policy Insights and Implications”, seeks to expand our comprehension of how public policy can accelerate transformative change in the road transport sector towards low-carbon technologies. The thesis argues and demonstrates that policymakers need up-to-date, quantitative, approaches to evaluate and project dynamic technology competition and to assess prospective policy impacts on the transition.

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Federal Council regulates crisis-related activation of scientific expertise

Bern, 08.12.2023 – At its 8 December meeting, the Federal Council adopted an implementation proposal regarding the creation of ad-hoc scientific advisory groups during crises. Switzerland’s ERI institutions are to jointly propose experts for the groups. The ERI institutions and the Confederation have drawn up a Code of Practice for participants in the Swiss National Science Advice Network.

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Fachtag Buchweizen – Ein Rückblick

Response Doctoral Programme

Im Rahmen der Doktorarbeit von Fabian Hess (ETH Zürich) zum Thema «Erschliessung genetischer Ressourcen von Buchweizen zur Diversifizierung der Schweizer Landwirtschafts- und Ernährungssysteme», die u.a. von ProSpecieRara mitbetreut wird, fand im August 2023 ein erster “Fachtag Buchweizen” statt.

Am Fachtag hat sich eine äusserst vielfältige Gruppe zusammengefunden, um sich gemeinsam vertieft mit dem Buchweizen auseinanderzusetzen und über die Chancen und Herausforderungen entlang der Wertschöpfungskette zu diskutieren.

Dieser sehr erfolgreiche Fachtag ist Teil des aktuellen und zukünftigen Engagement von ProSpecieRara, die Buchweizenvielfalt für die Praxis nutzbar zu machen.

Der umfassende Online-Artikel zum Fachtag befindet sich hier.

Diese Veranstaltung wurde geleitet von Fabian Hess (Doktorand an der ETH Zürich). Fabian Hess ist Stipendiat im Doktorandenprogramm RESPONSE (DP) ” RESPONSE – to society and policy needs through plant, food and energy sciences”, das durch das Forschungs- und Innovationsprogramm Horizon 2020 der Europäischen Union finanziert wird. Dies geschieht im Rahmen des Marie-Skłodowska-Curie-Fördervertrags Nr. 847585.

Die Fotos wurden zur Verfügung gestellt von ProSpeciaRara und Michelle Nay (Agroscope).

Cacao “fingerprints” for better chocolate

Response Doctoral Programme

In the ETH News article RESPONSE fellow Julie Lestang introduces a novel analytical method aimed at swiftly and accurately determining the chemical profile of cacao beans. This technique serves as the foundation for achieving controlled fermentation, crucial for producing high-quality chocolate.

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