Die ökologischen und ökonomischen Konsequenzen des Klimawandels in den Alpen

Maria Vorkauf, Universität Basel

Oberhalb der natürlichen Baumgrenze schreitet der Klimawandel besonders schnell voran. Wie schnell zeigen die Ergebnisse meiner Forschungsarbeit: Zwischen den Jahren 1985 und 2019 rückte das Datum der Schneeschmelze mit 2.8 Tagen pro Jahrzehnt vor und mit ungebremsten Treibhausgasemissionen wird sich dieser Prozess beschleunigen. Bis zum Ende des 21. Jahrhunderts wird die Vegetationsperiode für alpine Pflanzen rund einen Monat früher beginnen.

Welche ökonomischen Folgen hat der Klimawandel?

Aufgrund der Klimaszenarien für die Schweiz habe ich für das Skigebiet «Andermatt+Sedrun+Disentis» analysiert, wie sich die Verfügbarkeit von Schnee während des 21. Jahrhunderts verändern wird. Ein besonderer Fokus lag auf der Menge an Wasser, die das Skigebiet in Zukunft aufwenden muss, um rentabel zu bleiben.

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Wie werden sich die Skigebiete in der Schweiz in der Zukunft entwickeln?

Das Zurich-Basel Plant Science Center veranstaltete einen öffentlichen „Round Table“ am 03.02.2021. Zusammen mit Maria Vorkauf, Fellow im PSC-Mercator Doktoratsprogramm.

Aufgrund des Klimawandels ist generell mit steigenden Temperaturen, mehr Niederschlag im Winter, weniger im Sommer und weniger Neuschneetagen im Flachland und in den Alpen zu rechnen. Bei ungebremsten Emissionen wird bis zum Ende des Jahrhunderts in tieferen Lagen (unter 1800-2000 m.M) die Schneesichherheit nicht mehr gegeben sein.

Zusammenfassung der Diskussionen.

Zur Videoaufzeichnung mit Vorkauf, Maria; Abegg, Bruno; Egger, Thomas; Previsic, Boris; Hechenblaikner, Lois; Graf, Marie-Claire; Wilczek, Lena
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The Value of Species Diversity in Grasslands

By Sergei Schaub

Background

Grasslands cover a large portion of the global land area and are essential for global food security and the agricultural economy. Grasslands provide many ecosystem services in addition to forage production, such as biodiversity, pollination, carbon sequestration, and outdoor recreation. Changes in agricultural production, biodiversity loss, and climate change (and with it, for example, increased droughts) are putting increasing pressure on grasslands and grassland-based production. This increasing pressure requires farmers to make adjustments.

Farmers have several instruments at their disposal to adapt their grasslands, including the choice of (plant) species diversity. Species diversity can increase yields and grassland stability, as well as species diversity can reduce the adverse effects of weather extremes (e.g., droughts). A key challenge is to quantify these species diversity benefits for farmers economically. These realities gave rise to the central question of my dissertation: ‘What is the value of species diversity for farmers in grasslands?’

What evidence is useful for policymaking?

In my thesis1, I showed that species diversity can increase yields while it did overall not negatively affect forage quality, both in intensively managed grasslands and managed semi-natural grasslands. Thus, species diversity can increase revenues from milk production. Additionally, I found that species diversity can reduce production risk in intensively managed grasslands. These benefits of species diversity were also present under climate change conditions, i.e., increasing drought probability. Therefore, my thesis results show that species diversity can be an economically relevant production factor and that the increasing species diversity in grasslands can contribute to sustainable intensification of grassland-based production.

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CALL 4 FOR PHD APPLICATIONS – DEADLINE Jul 1, 2021

Call 4 for PhD applications within the RESPONSE Doctoral Programme «to society and policy needs through plant, food and energy sciences»

RESPONSE DP is offering 6 early-stage researcher’s positions for 36 months (100%) at the interface of science and policy, as well as science and innovation at one of the three world-leading academic host organization – ETH Zurich.

RESPONSE DP will train ESRs to reflect on their role as scientists in society, contributing with evidence to policymaking and to build capacities to address global challenges in the areas of sustainable food systems, sustainable energy systems and sustainable land use decisions.

For more information about RESPONSE, open positions and further steps (i.e. submit your application), have a look at:

https://www.plantsciences.uzh.ch/en/research/fellowships/response.html

ETH Zurich and University of Zurich are dedicated to promoting the role of women in science, and, therefore, explicitly invites women to apply.

Einkaufsplanung, Food Waste und Dialog im Quartier

In zwei Artikel des Guardian (hier und hier)  wird auf den Zusammenhang von Food Waste und den Pandemiebestimmungen in UK eingegangen:

Während dem ersten Lock Down sind die Food Waste Zahlen stark gesunken, hauptsächlich auf Grund einer besseren Einkaufsplanung und weil wenig auswärts gegessen wurde. Danach stiegen die Zahlen wieder an, haben aber nicht das Niveau von 2019 erreicht.

An der Veranstaltung Dialog im Quartier – Essen ohne Food Waste vom 16. April 2021, 15.30 – 18:00, GZ Buchegg stehen Haltbarkeitsdatum, Einkaufsplanung und kreative Ansätze zur Vermeidung von Food Waste im Haushalt im Mittelpunkt.

Weitere Veranstaltungen:

Lokale Nahrungsversorgung mitgestalten, 5. März 2021, 15:30 – 18:00 Uhr, online

Meine Ernährung, meine Entscheidungen, mein gesunder Planet, 28. Mai 2021, 15:30 – 18:00 Uhr, online

Dialog im Quartier ist eine Veranstaltungsreihe des PSC, die Experten und Quartierbevölkerung zusammenbringt.

How could digitalisation make agricultural policy more effective in reducing undesired impacts and enhancing the benefits of farming?

Ehlers et al. (2020) investigated the extent to which digital technologies can trigger different choices of agricultural policy instruments and novel design specifications that address problems of sustainability in farming more effectively and possibly more efficiently. They developed and applied an analytical framework that focuses on the effects of digitalisation in distinct policy dimensions, drawing on theoretical insights and examples from practice in a European context.

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Global Biodiversity Framework (GBF) and Agroecology

The Global Biodiversity Framework (GBF) is a global and solution-oriented framework aiming for transformative action by government, civil society and business to help biodiversity to recover for the benefit of people and the planet. As agriculture is occupying more than one-third of the global landmass with massive consequences in threatening species, agroecological principles should be included in the post-2020 GBD say Wanger and co-authors.

Reference: Wanger, Thomas C.; DeClerck, Fabrice; Garibaldi, Lucas A.; Ghazoul, Jaboury; Kleijn, David; et al. (2020). Integrating agroecological production in a robust post-2020 Global Biodiversity Framework: Nature Ecology & Evolution. https://doi.org/10.1038/s41559-020-1262-y

Can nitrogen balances support the sustainability assessment?

Anna Hunkeler1, Anja Schmutz2, Carole A. Epper3

1  Department of Biology, ETH Zurich, Switzerland, 2 Institute of Agricultural Sciences, ETH Zurich, Switzerland, 3Agroscope, Switzerland

Nitrogen balances uncover the potential negative environmental impact of a certain agricultural management at a defined scale, here at the farm level, and can also illustrate where the farm is positioned in the sustainability transition pathway.

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In the report, the authors explored the strengths and weaknesses of the nitrogen balance approach and data availability for Switzerland, conceptualized the nutrient balance of two contrasting farm systems and discussed them in the frame of the sustainability assessment.

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Innerhalb von vier terrestrischen Planetengrenzen ist es möglich, zehn Milliarden Menschen zu ernähren

Die Studie Feeding ten billion peole is possible within four terrestrial planetary boundaries (Gerten et al. 2020) gibt Anlass zur Hoffnung. Die Erde kann 10 Millionen Menschen ernähren, aber nicht nur mit den Methoden einer effizienten Landwirtschaft. Es braucht andere Massnahmen, damit wir die grossen Probleme von industriellen Monokulturen und Massentierhaltung überwinden, sonst sind die Ernteverluste wegen einer weiteren Überschreitung der globalen Grenzen bei den natürlichen Ressourcen unausweichlich. Die Agrarökologie wird hier eine grosse Rolle spielen.

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