Haussmann & Russnaik_first review

The block is at first provided with functioning roadsystems and bridges, that at the same time contain infrastructure. Raw water can flow along the canals to the river.The two blocks that we received have two very different situations. One Block is set at the steep river edge while the other one has a flat edge. Since the flat area is very low, there it’s flooded badly every year. We would like to propose to enlarge the river width and bank up the ground on the block. Since the Landscape is very flat it will be used as agricultural land.  On the steep side, we propose a wide staircase to handle the strenght of the waterflow. The two different situations need different unit typologies.

Bettina Dobler & Melanie Ziegler_first review

We analysed the streets and existing open spaces in our block and based on that research we divided the whole area into smaller subblocks. Every subblock works for his own and has its own water supply and recycling system. All the roofs of one subblock collect the rainwater. The water tank is integrated into an open green space. The access to the tank is ensured during the flood season too, because there is a platform above the normal flood level. On that platform also the public allday life can happen. We have two different circulations which allow that the normal life can go on during the flood season. The different public spaces of every subblock are connected trough the roof path. The second circulation is for the inhabitants. Because the balcony levels are linked to each other. The people have always a safe way up to the roof and to the higher dry land.

Anna Gebhardt & Basil Witt _ block

The design intention is to create a public space that changes its place with the different water levels. A concrete grid structure, which reaches the high flood level, is the base of the units. In dry season, public life takes place in the streets on the ground and between the concrete structure. During rain season, when the lower space is flooded, the grid structure is used to set up temporary streets and connections between the buildings. New pedestrian connections (bridges) between the two blocks improve the accessibility of the lower block to schools and other public services.The river edge is broadened as natural habitat. With pekarangans, the green river edge finds its way into the block. Through slight changes of topography the inner block is protected from flooding.

Annemarie Nagy, Edward Jewitt_Block

Our main concept for the block was to use the supporting walls of the existing structures as ‘roots’ for our flexible, wooden light-frame construction that would span over them and provide our housing-units. We create an expanded second floor that connects the units and therefore provides public and circulation space as well as the opportunity for rooftop gardening. This new housing-level would not be affected by seasonal flooding. Each block we equip with at least one of our new buildings that improve the situation and organisation of the existing block by providing a water tank that secures the water supply of the other units, a filtration system for sewage water and a waste-collection spot. The water tank is fed by rainwater collected by our water channelling system that is composed of the housing units’ roofs.

Saetre & Schmidt_Unit

We propose a unit structure based on a water core with a skeleton attatched to it. Residents build theire own units within the skeleton. Rain water is collected on the roofs of the units, and stored in a watertank within the core. This water is used for kitchen and toilets in every unit, and the greywater is filtered and sent back into the ground. A typical unit consists of 4*4meters floor area on 4 levels. The ground floor is free and open for temporal programs when the area is not flooded.

Nathalie Ender & Irene Urso_Block


Situation: The two blocks are very different – one is defined by the old railway depot and the bridge becoming an important traffic axe affecting the whole block. The second block has a very common structure with a high density of housing and is bordered by the old railway depot, the Ciliwung River and a main street. Organisation strategy: In the common block we found a stripe structure defined by streets. We used these streets to incorporate a canal system flushing the sewage water of the houses into a buffering zone along the river. Further the stripes were divided in several sections having a water tank in each one collecting the rainwater from the roofs. The garbage collection should also be organised along the streets.

Anna Gebhardt & Basil Witt_Unit

The design intention is to create a public space that changes its place with the different water levels. A concrete grid structure, which reaches the high flood level, is the base of the units. In dry season, public life takes place in the streets on the ground and between the concrete structure. The space under each unit is used to sell own products from the workshop one story up or can be rented out for other public uses, creating a market beside the streets. Between the units, courtyards give the possibilty of shared pekarangans. During rain season, when the lower space is flooded, the grid structure is used to set up temporary streets and connections between the buildings. These streets on the high flood level form the public space during the three months of rain season. The selling is shifted to the balconies.

Pascal Ryser & Demjan Haller_Block

Central-Park _Through a shortcut in the course of the Ciliwung River, the yearly flooded area in the middle of the Kampung becomes a detention basin. The former inha- bitants of the generated island find a new home on the other side of the river. A gradual process of recultivation on the island can take place. A network of paths makes sure that the area can be used as a recreation zone – already at an early stage. After the restoration of the ground, the area serves for agricultural purposes and offers opportunities for fishing and recreation. The buildings form a clear facade to the park island. Through the decline of the building height and a network of overlapping roofs the rain water can be collected and will be stored on the highest point of the terrain.

Michael Dietrich & Oliver Roth_Block

The riverbed is meant to be enlarged. The topography at the river edge will be lowered and a riverside park will be developed. In case of flooding, the riverside park can swallow a water rise of up to two meters. The street network in the northern block will be extended and connected to the neighboring blocks. The density in the lower block shall be reduced at the cost of enhancing the density in the southern block. The two blocks will be connected by pedestrian bridges which in case of flooding serve as means of escape from the incoming waters. Along the ridge of the southern block another linear park will be created. In each of the blocks, a new public square will be implemented serving as a community center and as a strategic hub in case of flooding.