Klybank hill – a sculpted boardwalk_Brenni_Imhof

Final Milling Model

Birdeyeview view1 view2

Contemporary cities need special spaces dedicated to trends. If one thinks about this necessity happening on the same site of an important logistical and cultural places such as the Basel area of Klybeck, one could really both imagine and achieve heterotopic spaces for the city. Notion of intimacy, sculpting and topographical linear layering were for us main ideas of a spacial articulation after the first site visit.

The idea of a hill as a counterpart for the city aims to achieve a balance with the artificial displacement of material (coming from the canal digging), and a cultural attractive view point for the layered landscape that slopes down on to the other side towards the intimate riverfront. Furthermore it has the dimensions to house infrastructure such as cafés, changing cabins and showers. The topographical orientation of the purposed landscape follows the linearity and the layered space of the existing site.

The proposed hill stretches north-south and steeply slopes towards a new Rhine arm, which cuts it longitudinally creating two different articulated spaces in the section. The shifting of the hill sides creates a displacement in the topography, which confers it its diagonal layout. As a consequence of this the hill is constantly cut by paths and river boardwalks in order for people to access the most intimate spaces. The “sculpting” together with the shifting gives the topography of the hill its main shape and creates a city space, whom threshold is the diagonal.

The slope towards the more intimate space of the of the new Rhine arm opens up to a constructed edge along the whole length of the boardwalk. The canal edge is organised in a flowing sequence of linear spaces articulated by different materials defining different activities: a walking promenade, a boardwalk on to sit on and sunbath and a more wild experience on the island park side.

The site is framed both north and south from two piazze, however of a very different character. The south one acts as an end to the promenade along the Rhine coming from the inner city and as a point from which one can grasp the whole site with the hill. This piazza is set in dialog with the hard stepped pointy edge of the island and slopes down to a large beach that continues along the riverside flowing in the next layers. A catwalk bridge connects the piazza to the Novartis Campus on the other side of the Rhine. The north piazza acts as a retaining element to the shifted topography and as a threshold to the new city on one side and the Klybeck area on the other side.

The planting plan includes various trees that are to find on the Klybeck site of Basel such as populous tremula, populous nigra and tilia cordata. The trees are organised as clusters, single and double rows and finally as single elements depending on their position. By this one can experience both canopy like spaces and single shaded restoring spaces. The whole ensemble results in an extremely dynamic layered articulation of space and aims to express its physical and poetic properties.

Midterm Review_Rhine’s sculpted hill – a terraced cutter boardwalk_Brenni&Imhof

Modell16042014blogPlan 1_500blogContemporary cities need special spaces dedicated to trends. If one thinks about this necessity happening on the same site of an important logistical and cultural places such as the Basel area of Klybeck, one could really both imagine and achieve heterotopic spaces for the city. Notion of intimacy, special spaces, sculpting , subsequenced topographical linear layering were for us main ideas of a spacial articulation after the first site visit.

The idea of a hill as a counterpart for the city aims to achieve a balance with the artificial displacement of material (coming from the canal digging), and a cultural attractive view point for the layered landscape that slopes down on to the other side towards the intimate riverfront. Furthermore it has the dimensions to house infrastructure such as cafés, changing cabins and showers. The topographical orientation of the purposed landscape follows the linearity and the layered space of the existing site.

The proposed hill is north-south oriented and slopes the most on the city and Rhine sides. It is cut longitudinally by the canal, consequentially both sides are specially shifted, articulating a diagonal topography. The hill is constantly cut by paths and river boardwalks. The “sculpting” together with the shifting gives to the topography of the hill its main shape.

Both exterior sides slope gently towards the city and the Rhine and and sharper towards the more intimate space of the canal side: a constructed edge along the whole length of the boardwalk. The canal edge is organised in a flowing sequence of linear spaces articulated by different materials defining different activities: a walking promenade, a boardwalk on the where to sit and sunbath and a more wild side on the island park side.

The side is framed both north-south from two piazze, however of a very different character. The south one acts as an end to the promenade along the Rhine from the inner city and a point from which one can see the whole site with the hill.  It is set in dialog with the hard stepped pointy edge of the island and it slopes down to a large beach that continues along the riverside until after the first catwalk to the island. The second piazza acts as a closing element to the sloping hill and as a buffer to the city.

The planting plan includes various trees that are to find on the Klybeck site of Basel such as populous tremula, populous nigra, tilia and robinia. The trees are organised as chaotic clusters, single and double rows and finally as single elements. The whole ensemble results in an extremely dynamic layered articulation of space and aims to integrate its physical scientific and and poetic properties.

 

First Critique_Rhine side hills – a terraced boardwalk_Brenni&Imhof

02 cncplan1_1000Contemporary cities need special spaces dedicated to trends. If one thinks about this necessity happening together with important logistical and cultural places such as the Basel area of Klybeck, one could really both imagine and achieve special spaces for the city. Notion of intimacy, special spaces, materials and topographical linear layering were for us main ideas of a special articulation after the first site visit. The idea of a hill as a counterpart for the city aims to achieve a balance with the artificial displacement of material (coming from the canal digging), and a cultural attractive view point for the layered landscape that gently slopes down on the other side towards the intimate riverfront. Furthermore it has the dimensions to house infrastructure such as cafés changing cabins and showers. The topographical orientation of the purposed landscape follows the linearity and the layered space of the existing site. Both an elevation and a section drawn for the first task, the week after the site visit, captured our attention on the sequenced and extremely linear organisation of spaces such as the sloping hard Rhine edge, the recent linear space intervention on the outer rail group, the middle silos part and the organisation of road, path and trees on the inner side of the site, towards the city. The two proposed hills slope gently towards the more intimate space of the canal side: a constructed edge along the whole length of the boardwalk. The canal edge is organised in a flowing sequence of special spaces articulated by different materials and defining different activities. The topography follows the form of a valley to which one can access only by passing the top of the hill that works as a dune to enter the more intimate sloping landscaped park. The park is organised by water edges and materials which are applied linear on space and work as elements aiming to integrate the physical scientific and and poetic properties of this particular site.

Sand modelling workshop_Brenni&Imhof

01-sandmodelling

In our first approach we developed the idea of a hill as a counterpart for the city. The sand modelling helped us to try out different heights of the hill, city, beach and park. By constant remodelling we developed a topography, which is characterized by horizontal stretched path and layered spaces. We observed a tendency to this kind of spaces in our previous site visit and the resulting sections. The aim is to create interdigitated spaces, that react on the context and connects it to the new landscape design. Sand modelling the edges of the terrain, we defined our first imaginations of hard and soft edges as well as the slope at the different bank situations.